Liefste broer, zus

Sifra

Dit is Sifra, op 22-jarige leeftijd koos haar liefste broertje ervoor om uit het leven te stappen. “Ik vergeet nooit meer de wazige ruimte waar ik mij maandenlang in bevond, de snijdende pijn in mijn hart en de grond onder mijn voeten die in een keer onveilig voelde. Een leegte die achterbleef, een gat dat niet gevuld kon worden. Het heeft lang geduurd voordat ik eindelijk weer een beetje durfde te landen in de realiteit. Beeldend bezig zijn en schrijven heeft er tijdens deze jaren voor gezorgd dat ik steeds meer ging zakken in mijn lichaam. Ik reisde af van mijn hoofd naar mijn hart en van mijn buik naar mijn voeten. Hierdoor kon ik lichamelijke sensaties koppelen aan de daarbij horende gevoelens. Ik kwam weer in verbinding wat ervoor zorgde dat ik meer rust en kracht ervoer. Ik besefte dat alle gevoelens aanwezig mogen zijn en dat ik het nooit alleen hoef te doen. Ik hoop dat dit programma jou dat stukje houvast of verlichting geeft waar je op moeilijke momenten naar verlangt.”

FAQ

Uit hoeveel schrijfmomenten bestaat het programma?
Om je verschillende perspectieven op het proces en jouw liefste te kunnen geven bestaat het programma uit 30 schrijfmomenten, die jij ontvangt wanneer je dat wenst.
Hoelang duurt een schrijfmoment?
Voor ieder schrijfmoment kun je zoveel of zo weinig tijd nemen als op dat moment voor jou goed voelt. De een zet een timer van 5 minuten, de ander van 20 minuten. Ook zijn er deelnemers die schrijven totdat ze vinden dat het genoeg is. Om meer de diepte in te gaan helpt het de meeste deelnemers om minimaal 5 minuten achter elkaar te schrijven.
Hoe weet ik of het bij mij past, wat kan ik verwachten?
Heb je het gevoel dat het na het overlijden van je vader of moeder soms lastig is om met anderen te praten over hoe je je écht voelt na het verlies en je bepaalde aspecten daarom voor jezelf houdt? Zou je graag meer verbonden ervaren met jezelf, je gedachten en emoties? Zoek je alternatieve manieren om met een lastige situatie om te gaan? Dan is Liefste wat voor jou. Verwacht dat je door het programma inzicht krijgt in wat er in je speelt en waar je behoefte aan hebt. Door van je af te schrijven ontstaat er niet alleen meer kalmte en helderheid in je hoofd, maar ontwikkel je ook nieuwe perspectieven en inzichten. Je kunt het programma en de methode zien als een tool die altijd daar is wanneer jij de behoefte voelt het nodig te hebben. Ben je benieuwd hoe een journalingmoment eruit ziet? Vraag hier een voorbeeld aan.
Ik begrijp hoe de journalingtechniek werkt, maar waar moet ik over schrijven?
Om rouw na het verlies van een broer of zus vanuit meerdere kanten te belichten, bestaat het programma uit verschillende journalingmomenten. Met ieder schrijfmoment word je door middel van een introductie over het onderliggende onderwerp op weg geholpen. De introducties zijn geschreven dat je gedachtestroom snel op gang komt, op deze manier kan je na het lezen gelijk beginnen met schrijven. Maak je geen zorgen als dit niet lukt, je kunt ook altijd gebruik maken van de aangeboden schrijfsuggesties!
Ik wil het programma graag volgen, maar ik ben bang dat het confronterend en verdrietig kan zijn, wat kan ik verwachten?
Een moment nemen voor rouw kan inderdaad confronterend en verdrietig zijn, dat is normaal! Veel mensen vergelijken dit met het gevoel dat je krijgt na het kijken van een zielige film, een gevoel wat daarna langzaam wegebt. Expressief schrijven over je pijn, je proces en je liefste kan aan het verdriet tegelijkertijd ook een andere wending geven. Maar zoals altijd geldt: luister goed naar jezelf en stop als je het gevoel hebt dat het schrijven in het gegeven moment teveel voor je is. Ook als je bij voorbaat voelt niet klaar te zijn voor een bepaald thema, schrijf over iets anders. Je hoeft helemaal niets, doe wat goed voor jou voelt!
Mijn broer of zus is al een tijd geleden overleden, kan ik het programma nog volgen?
Het verlies van je broer of zus draag je voor altijd met je mee. Soms voelt het verlies recent terwijl dit het niet is, en soms voelt het verlies niet recent terwijl dit het wel is. Hoe lang het ook geleden is, en wat jouw gevoel op dit moment ook is, je bent altijd welkom!
Vormt dit programma van Liefste een gecertificeerde therapie?
Nee. Wel blijkt uit verschillende onderzoeken dat expressief schrijven/journaling voordelen kan brengen bij de verwerking van emotionele gebeurtenissen. Dit programma van Liefste geeft je de tools om deze wetenschappelijk onderzochte schrijftechniek toe te passen in het licht van een rouwproces. In het verwerkingsproces bestaat er (helaas) geen eenduidige oplossing voor de specifieke dingen waar jij tegenaan loopt; hoewel het veel mensen heeft geholpen, is Liefste geen therapie en biedt het deze ultieme oplossing dan ook niet. In de praktijk kan het soms helpen om Liefste te combineren met therapie; wij geloven dat je daar nooit slechter van wordt!
Hoe oud moet ik zijn om het programma te volgen?
Het allerbelangrijkste voor ons is dat iedereen zich kan identificeren met het programma. Om dat te realiseren is het programma opgesteld in samenwerking met verschillende lotgenoten die allen een verschillende leeftijd hebben. Of je nu 25, 45 of 65 bent, het programma is ook voor jou bedoeld.